3 gode råd: Kom godt i gang med din cykeltræning

Sport og motion er sundt. Det ved de fleste. Og måske går du og fantaserer om at træne dig op til at rejse til Kilimanjaro og bestige det, eller også drømmer du om at starte med cykeltræning. At motionere på en cykel er en god måde at forme og trimme kroppen på. Det er en mildere form for motion end løb, der kan være hårdt ved knæ og led – og så forbedrer det ovenikøbet din kondition markant.

Du får her tre gode råd med på (lande)vejen, så du kommer bedst muligt i gang med din cykeltræning.

Opsæt et konkret mål

Inden du overhovedet hopper på cyklen, er det en god idé, at du overvejer, hvorfor du vil begynde at cykeltræne. Vil du bare gerne i bedre form på en sjov måde? Eller ønsker du at smide de overflødige kilo? Uanset hvad formålet er, skal du sætte ord på det. Om ikke andet inde i dit hoved.

Ved at have et helt konkret mål foran dig har du hele tiden noget at gå efter. Det øger din motivation, og du ved lige nøjagtigt, hvorfor du sætter dig på jernhesten, selv når vejret er koldt, og sofaen i stedet kalder lidt ekstra højt.

Det kan også være en god idé at finde din indre cykelmyg frem sammen med en af dine venner. Så får du en fast cykelmakker, og I kan holde hinanden op på de aftaler, I laver. Det er en god måde at stille krav til sig selv og hinanden på.

Start blidt ud

Ligesom med løb og al anden motion er det vigtigt, at du starter blidt ud. Det nytter ikke noget at starte ud med at cykle mange kilometer hver dag. Dine muskler og led er ikke vant til det, og derfor kræver de tilvænning, som du skal give dem langsomt.

Start med at hoppe på cyklen tre-fire gange om ugen. Cykl ikke længere end én time ad gangen, men nøjes med kortere ture. Det er bedre end at samle det til en lang tur.

Efter et par uger kan du stille og roligt gøre distancen længere. Du kan også øge intensiteten, men det er en god idé at nøjes med én af delene i løbet af en uge. Så bliver det ikke en for voldsom belastning for dig lige pludselig.

Ved at træne dig langsomt op er der også større chance for, at du får et succesfuldt træningsforløb. Starter du for hårdt ud, vil du hurtigt komme til at miste gejsten og motivationen, fordi det er så hårdt, at du næsten falder af cyklen. Og du risikerer tilmed at få skader, som sætter dig tilbage i din træning – og det kan betyde, at du er nødt til at starte forfra.

I din opstartstræning er det helt fint at bruge en almindelig cykel, som du har i forvejen. På den måde kan du også mærke efter, om cykeltræning er noget for dig. Finder du ud af, at det ikke er det, vil det jo være ærgerligt, hvis du har smidt en masse penge efter cykeludstyr.

Variér træningen med intervaller og ruter

Når du har vænnet kroppen til at cykle, kan du bygge videre. Du får det meste ud af din cykeltræning, hvis du varierer den. Og du er jo ude på at få en så effektiv træning som muligt, ikke? Veksl mellem stille ture i et jævnt tempo og ture med intervaller. Cykl med høj intensitet i fem minutter, og hold derefter en pause på et minut.

Ligesom i fitnesscentret gælder det om at hvile sig mellem træningerne. Det betyder, at du ikke skal køre de hårde intervaltræninger mere end én dag ad gangen. Læg de stille rutedage ind imellem, så du aldrig har to intervaldage i træk. Din krop skal restituere, ellers får hverken den eller dine muskler ro til at bygge sig op.

Når du varierer din træning, er det ikke kun vigtigt i forhold til intensiteten og formen. For at du skal holde fast i din motivation, kræver det også, at du får nye input på dine ruter. Vælg derfor nye veje hver eller hver anden uge, så du hele tiden stimuleres på nye måder under din cykeltræning.



Der er ingen kommentarer - endnu.

Send