Ordbog

A – B – C – D – E – F – G – H – I –  J – K – L – M – N – O – P – Q – R – S – T – U – V – W – X – Y – Z – Æ – Ø – Å – #

A

Aerodynamik: Aerodynamik handler i bund og grund om, hvordan luften strømmer omkring dig som cykelrytter. Hvis du cykler meget aerodynamisk, betyder det, at luften har let ved at strømme forbi dig.

Aerostyr: Aerostyr bliver også betegnet som et triathlonstyr/enkeltstartsskyr, da det er meget aerodynamisk. Styret består hovedsagligt at to frempinde med gearskift for enden og to bløde ”pads” til at hvile armene på.

B

Bagbremse: Bagbremsen er den bremse, der typisk sidder på det bagerste hjul på cyklen.

Bagskifter: Bagskifteren sørger for, at kæden bliver skiftet op og ned på klingerne bagpå – også kendt som kassetten/kransen.

Bar-end skift: Bar-end skift/shifters ses typisk på enkeltstartsstyr, hvor det er muligt at skifte via for enden af de to frempinde.

Bib-shorts: Bib-cykelshorts er shorts med seler. Denne type shorts bliver brugt af langt de fleste professionelle og motionister.

Bremseklodser: Bremseklodsen er den gummiklods, der medvirker til, at du kan bremse. Den virker ved at gå ind og yde en modstand på hjulets fælg.

C

Carbon: Carbon bliver også betegnet som kulstof og er et grundstof med atomnummer 6. Inden for cykelsport er carbon kendt som et letvægtsmateriale, der kan få dig til at cykle hurtigere og mere effektivt.

Cykeltøj: Cykeltøj er det tøj du har på, når du cykler. Det drejer sig typisk om cykeltrøje, cykelbukser og cykelstrømper.

D

Degreaser: Degreaser er det engelske ord for kæderens. Degreasere skal normalt blandes op med vand inden brug på kæden.

Doping: Doping dækker et stort område inden for præstationsfremmende stoffer såsom EPO, testosteron og lignende. Doping er en ulovlig måde at blive en bedre cykelrytter på.

E

Eger: Eger er med til at holde fælgen på plads i et hjul i forhold til navet.

Elcykel: En elcykel er en cykel, der er udstyret med en lille elmotor, der kan hjælpe dig med at overkomme bakker og modvind. Elcykler er især populære blandt ældre og mennesker med dårlige ben.

Energidrik: Energidrik er en drik du normalt indtager på din cykeltur for at få noget ekstra energi.

F

Fixiebike: Fixiebike er en populær single-speed cykel, der typisk bliver brugt af unge i de større byer og andre urbaniserede områder.

Forbremse: Forbremsen er den bremse, der sidder placeret øverst på forgaflen.

Forgaffel: Forgaflens primære formål er at absorbere rystelser fra vejen. Derudover holder forgaflen også fast på det forreste hjul. Forgafler kan fås i aluminium, carbon og titanium.

Forskifter: Forskifteren sørger for at skifte kæden fra lille til stor klinge og omvendt på kranksættet.

Frempind: Frempinden forbinder styret og forgaflen med hinanden. Der findes forskellige typer af frempinde afhængig af den cykel du cykler på og dit behov.

Fælge: En fælg er en del af dit cykelhjul. Der findes cykelhjul med forskellig størrelse fælge afhængig af om du skal cykle i bjerge, medvind, på lige landevej osv. En enkelstartscykel er typisk udstyret med cykelhjul, der har meget høje vælge for at udnytte vinden optimalt.

G

Geardrop: Bagskifteren er monteret på geardroppet som er monteret på rammen. Geardroppets formål er at beskytte rammen mod skader ved styrt.

Gearkabel: Gearkablets formål er, at du kan skifte gear. Gearkablet forbinder bagskifter og forskifter med de to skiftegreb på styret.

H

Hjulnav: Se nav.

Hometrainer: Hometrainer er en stationær stand du kan placere dit baghjul i med henblik på at træne inden døre. Der findes mange forskellige hometrainere og dertilhørnde funktioner.

Hybridcykel: En hybridcykel er en mellemting mellem en såkaldt turcykel og en MTB-cykel.

Højprofilshjul: Højprofilshjul er betegnelsen for hjul med ekstra store fælge. De går typisk også under navnet ”carbonhjul”.

I

Ideallinjen: Ideallinjen er den perfekte linje du kan følge, når du cykler rundt i et sving. Hvis du cykler op ad et bjerg på tid, så er ideallinjen uhyre vigtig, da du ved at følge denne kan komme hurtigst og mest smertefrit ud af et sving.

J

K

Kadence: Kadence er betegnet som antal pedalomdrejninger pr. minut. Én pedalomdrejning svarer til et tråd, der går hele vejen rundt. Det vil sige, at én omdrejning indeholder både et højre- og venstrebenstråd.

Kassette: Kassetten er klingerne, der er monteret på baghjulet.

Kassettepisk: Kassettepisken – som er et værktøj – bruges til at afmontere og montere kassetten.

Kædespray: Kædespray bruges til at smøre kæden med.

Kædestræbere: Kædestræberne er de nederste rør, der går fra baghjulet og hen til kranksættet.

L

La Flamme Rouge: La Flamme Rouge betyder ”Den røde flamme”. Når rytterne cykler under 1-kilometerporten, er porten typisk udstyret med et lille rødt flag, hvilket symboliserer, at der kun er én kilometer tilbage.

La Flamme Rouge er derudover også en dansk forening med Brian Holm i spidsen, der støtter kampen mod kræft. Læs mere om foreningen her.

M

Mountainbike: En mountainbike (MTB) er en cykeltype, der primært bliver brugt i skovene og andre off-road områder.

N

Nav: Navet medvirker til, at hjulet kan dreje rundt. Navet er hjulets midte.

O

Overrør: Overrøret er det rør, der er øverst på cyklen.

P

Pladehjul: Pladehjul er som navnet også antyder et hjul, der ligner en plade. Hjulet bliver især brugt til enkeltstart og triatloncykling, da det udnytter vinden optimalt.

Propper: Propper sidder for enden af styrgrebene og holder fast på styrbåndets ender.

Pulsur: Et pulsur bruges til at måle din puls, så du har et overblik over, hvor meget du forbrænder, hvor høj intensitet du træner med osv.

Q

Quick Release: Quick Release bruges til at spænde hjulet fast med. Fordelen ved Quick Release er, at du ganske hurtigt kan tage hjulet af og på.

R

Racercykel: En racercykel er den klassiske landevejscykel som alle Tour de France-rytterne cykler på.

Restitution: Restitution betyder i overført betydning afslapning. Når du cykler meget, er det vigtigt at lade din krop restituere, så dine muskler kan hele sig selv og blive bedre.

S

Saddelrør: Saddelrøret er det rør, hvorpå sadlen er monteret. Saddelrøret kan justeres op og ned afhængig af din størrelse.

Saddelstræbere: Saddelstræbere er de to tynde rør, der går fra kassetten og op til overrøret.

Skiftegreb: Skiftegrebene er monteret på styret og fungerer som gearskiftere og bremsere.

Skoovertræk: Skoovertræk er et overtræk til dine cykelsko. Skoovertrækkene er er gode at bruge om vinteren og når det regner for at holde dine fødder varme og tørre.

Skrårør: Skrårøret er det rør på stellet, der går fra kranksætter og op til styret. Det er typisk det rør du monterer din dunkholder på.

Slipstream: Slipstream eller slipstrøm er betegnelsen for den effekt, der sker, når du cykler på linje i en større gruppe. Hvis du cykler i slipstrømmen, bliver du nærmest trukket med af de ryttere som cykler forrest.

Spaces: Spaces er dem du bruger til at justere din højde på styret.

Squat: Squat er en utrolig god styrketræningsøvelse til cykelryttere, der gerne vil have en større styrke og udholdenhed.

Styrbånd: Styrbånd er det bånd, der er lagt rundt om styret for at øge komforten.

Styrfittings: Er der slør i dit styr/forgaffel, så skal du tjekke dine styrfittings.

Styrtape: Se styrbånd.

T

Tour de France: Verdens største cykelløb.

Turbotræner: Se hometrainer.

Tåclips: Tåclips-pedaler er en pedaltype, hvor du kan stikke fodenden af din sko ind i et såkaldt clips.

U

V

V-bremser: V-bremser er de bremser, der typisk sidder på en normal racercykel ved for- og baghjul.

Vuelta a España: Spaniens største etapeløb.

W

X

Y

Z

Æ

Ø

Å

#

700C: Den mest almindelige type dæk til racercykler.

Mangler der nogle ord eller udtryk på listen? Hvis du gerne vil have svar på, hvad et ord eller udtryk betyder, så kontakt os via kommentarfeltet nederst på siden.


Der er ingen kommentarer - endnu.

Send