Cykelpiloter spreder deres gode virke til flere steder i Danmark

mand-paa-cykel

Danmark er et rigtigt cykelland. Cyklingen er ikke kun en ting som den moderne dansker har indkodet som en del af vores DNA, det er også en integreret del af vores lands historie. Vi har cyklet i mange, mange år, og det vil vi helt sikkert fortsætte med i mange år fremover.

Men efterhånden som alderen begynder at stige, så kan det blive en udfordring at svinge sig op på cyklen og trampe af sted. Det begynder måske at knibe med synet, balancen og styrken i benene. Og det kan være enormt forringende for livskvaliteten at være bandlyst fra cykling.

Ældre på plejehjem kommer ikke nok rundt

Særlig for ældre som bor på plejehjem er der rigtig mange motoriske udfordringer. Dette gælder ikke kun for det at cykle, men også for helt basale ting som at gå rundt på egen hånd og komme ud af hjemmet.

Det er der heldigvis nogen, som lige nu forsøger at lave om på rundt omkring i det danske land. Og det gør de netop ved hjælp af det super smarte våben, som er cyklen. Cyklen giver nemlig unge frivillige og besværede ældre mulighed for at mødes på trods af aldersskellet.

Cykelpiloter kører ældre rundt

Konceptet bag cykelpiloterne er egentlig ganske simpelt; en gruppe af frivillige, sendt ud af organisationen bag Cykelpiloterne, kører ældre fra forskellige plejehjem og centre ud på ture. De ældre sidder i sæderne monteret foran på rickshaw-cykler, imens de frivillige tramper dem af sted.

Det behøver ikke at være lange ture eller ture med et specifikt formål. Det vigtigste er samværet, den friske luft og følelsen af igen at sidde på en cykel. Og projektet bliver modtaget utrolig godt af de ældre, som har fået lov til at opleve turene med cykelpiloterne.

Projekt der hjælper hele vejen rundt

Og hele projektet med Cykelpiloterne er noget, der virker. Det viser en spritny undersøgelse, der blev foretaget af AskovFonden hen over sommeren 2018. Undersøgelsen viste en generelt positiv respons, der omfattede både de ældre, piloterne men også det personale, som arbejdede på de plejehjem, som de ældre kom fra.

Personalet blev nemlig inspireret til at lave mere med de ældre, når de så hvor glade de blev efter en tur på cyklen. Samtidig blev der dannet dybe venskaber mellem piloterne og de ældre i løbet af udflugterne.

De mange aspekter ved cykling

Cykling er altså godt og sundt på en lang række forskellige parametre. Tænk blot over hvor mange forskellige ting, cykling kan være for os; det er et transportmiddel, en måde at få motion på, en sport og nu også en aktivitet for ældre.

Og der sker hele tiden nye ting og opstår nye projekter inden for cyklernes verden. Det er godt at følge med, for måske det lige pludselig er noget, som har relevans for dig. Læs flere nyheder om cykling og hold dig opdateret på den danske cykelscene.Der er ingen kommentarer - endnu.

Send