Energiprodukter til cykling – Hvad skal du vide?

energiprodukter

Hvis du har set Tour de France i fjernsynet, så har du sikkert bidt mærke i, at rytterne på et tidspunkt tager hånden om i deres baglommer for at finde noget de kan spise.

Det rytterne typisk spiser på sådan en Tour de France-etape er energibarer- og gel, så de kan få et ekstra energiboost. Som almindelig motionistrytter er det normalt at spørge sig selv om de forskellige energiprodukter egentlig virker og om de er et must at spise for at få en succesfuld træning og køre et godt cykelløb?

I denne artikel har vi valgt at sætte fokus på energiprodukter til cykling, så du kan få et bedre indblik i, hvilke typer der findes på markedet, hvem de er mest relevante for og om de egentlig kan hjælpe dig med at blive en bedre cykelrytter.

Indholdsfortegnelse

  • Hvad er energiprodukter?
  • Her kan du købe energiprodukter til cykling
  • Typer af energiprodukter
  • Populære mærker
  • Virker energiprodukterne?

Hvad er energiprodukter?

Til at starte med skal vi lige have slået fast, hvad energiprodukter egentlig er for noget. Energiprodukter er noget du typisk indtager før og under din træning for at holde et højt energiniveau, så du ikke pludselig går sukkerkold. Eksempler på disse produkter kan bl.a. være energigel, energibarer og energipulver.

Her kan du købe energiprodukter til cykling

Vi har undersøgt online-markedet lidt for gode forhandlere med pæne udvalg og har fundet frem til følgende:

Typer af energiprodukter

Markedet for energiprodukter er kæmpestort. Der findes et hav af forskellige mærker og typer, hvorfor det meget vel kan gå hen og blive lidt af en jungle at finde rundt i. Herunder kan du læse mere om nogle af de mest populære og benyttede energiprodukter.

Energigel

energiprodukter

Sådan kan en energigel se ud

Energigel er et af de mest populære energiprodukter til cykling du kan få. Energy gels består af koncentrerede sukkeropløsninger, der ganske let presses ud af emballagen og ind i din mund.

Energigel er oplagt at indtage, hvis du skal ud på nogle længere cykelture eller deltager i et cykelløb, hvor du har behov for et ekstra skud energi op mod løbets afslutning. Du kan i øvrigt også bruge en energigel til løb.

Når du indtager en energigel, så skal du huske at skylle efter med rigeligt vand. Hvis du for eksempel får en gel med 30 gram sukker, så skal du som min. drikke tre deciliter vand (ca. 3-4 mundslurke).

Du kan med fordel erstatte bananen med en gel, da de cirka svarer til hinanden rent kulhydratmæssigt. 

Energibar

Hvis du har behov for et skud ekstra energi inden din træningstur, så er det en god ide at spise en energibar. En energibar (også kendt som sportsbar) indeholder en masse kulhydrater og en smule protein og minder mest af alt om en müslibar.

Da denne type bar skal tygges godt og grundigt før den rammer maven, anbefales det ikke at tage den med på din cykeltur, da du typisk har svært ved at spise ordentligt, hvis du er forpustet. Dog kan du godt tage energibaren med, hvis du skal på en længere tur, hvor det er absolut nødvendigt med noget ekstra energi. Ellers anbefales det at tage en energigel med.

Energibarer består typisk af forskellige korn og nødder blandet med en masse tørret frugt. Frugt er en uhyre god energikilde på grund af det høje niveau af frugtsukker. Derfor er det ikke unormalt at spise energibarer, der består af op mod 65% tørret frugt.

Energibarer kan også være gode at spise efter din cykeltur, så du hurtigere kan komme til kræfter og få givet dine muskler nogle proteiner at arbejde med.

VIDEO: Se hvordan du “tanker” din krop ordenligt op på cykelturen

Energipulver/energidrik

energipulver

Eksempel på energipulver fra HIGH5

Energipulver og energidrik er et super godt energiprodukt, der kan give dig den fornødne energi, så du kan gennemføre dit træningspas med succes. Pulveret indeholder en masse kulhydrater og en smule elektrolytter, så din krop har de bedste forudsætninger for at opretholde en god væskebalance.

Energipulver/energidrik bør drikkes af dig, der gerne vil have lidt ekstra energi på din cykeltur. Du kan med fordel drikke lidt energidrik inden du cykler samt tage en flaske med på selve turen, hvis der er tale om en længere tur, hvor du løbende har behov for ny energi.

Energipulver blandes op med rigeligt vand, så du ender med at få en frisk og smagfuld drik. Du kan få energipulver i et hav af forskellige smagsvarianter. Dog er smagen af lemon en af de mest populære på grund af den meget friske smag.

Hvis du er tilbøjelig til at svede meget, så er det ikke sikkert, at det først og fremmest er ekstra energi du har brug for, men derimod nogle flere elektrolytter. I så fald bør du købe noget energipulver med ekstra elektrolytter, så din væskebalance er normal under hele cykelturen. Når du sveder meget, så har din væskebalance meget svært ved at have et normalt niveau. Derfor skal du gøre brug af energipulver med elektrolytter i.

Kig efter disse beskrivelser når du skal finde energipulver med ekstra mange elektrolytter tilsat: Isolight, Zero, isotonic og isotonisk.

Populære mærker inden for energiprodukter

Som tidligere nævnt er markedet kæmpestort. Derfor kan det godt være lidt svært at gennemskue, hvilke mærker der er værd at fokusere på. Dog skal du ikke fortvivle. Vi har nemlig samlet nogle af de mest populære og anerkendte mærker inden for energiprodukter til cykling herunder.

high5

HIGH5

HIGH5 er et af de mest kendte mærker inden for energitilskud til cykling. HIGH5 er blandt de førende på markedet, når det kommer til udvikling af energiprodukter. Derfor er dette mærke uden tvivl værd at afprøve. De laver i øvrigt nogle rigtig gode isotoniske produkter.

Læs mere om High5.

Squeezy

Squeezy

Squeezy er et meget kvalitetsfyldt mærke inden for nutrition. Deres produkter bliver beskrevet som troværdige og velassorterede. Producenten har været på markedet i mange år, hvilket vil sige, at de gennem årene har opbygget en vis know-how, når det kommer til udvikling af smag og energieffektivitet.

Læs mere om Squeezy.

CNP

CNP

CNP er et forholdsvist ukendt produkt her i Danmark, men i udlandet (især England) høster mærket stor ros. Grunden til, at dette mærke bliver nævnt her skyldes, at det bliver brugt af flere Pro-Tour hold, hvilket understøttere CNP’s høje kvalitet. CNP bliver i øvrigt brugt af Pro-Tour teamet Team Sky.

Læs mere om CNP.

VIDEO: Se hvad Pro-Tour holdet Team Sky spiser af almindelig mad og kosttilskud (CNP)

Virker de forskellige energiprodukter?

Det korte svar er ja. Energiprodukterne har en positiv effekt på din ydeevne, men effekten kan være svingende fra person til person samt hvilket energimærke du har benyttet dig af. Derfor er det en god ide at teste lidt forskellige produkter, så du kan se, hvilke der har den største og positive effekt på dig og din krop.

Virker de også på motionister og ikke kun professionelle?

Igen er svaret ja. Som motionist kan du sagtens få gavn af at bruge energiprodukterne i forbindelse med din cykeltræning. Dog skal du bruge produkterne med måde og ikke bare spise løs i håb om, at det vil gøre dig bedre.

Det handler om at indtage produkterne på de rigtige tidspunkter for at få mest muligt ud af dem. Det er for eksempel dumt at tage en energigel efter blot fem kilometer på landevejen. På de fem kilometer har du ganske enkelt ikke nået at opbygge et behov efter ny energi. Det har du derimod, hvis du sidder flere timer på cyklen og har forbrændt mange kalorier.

Brug energiprodukterne med måde. Brug dem på de rette tidspunkter. Det vil uden tvivl gøre din cykeloplevelse bedre.

Følg med på Cykelskolen.dk

Cykelskolen.dkVi bag Cykelskolen.dk arbejder intensivt på at teste så meget cykeludstyr som muligt. Det omfatter selvfølgelig også test af energibarer, gels og pulver. Derfor skal du holde et vågent øje her på siden, da vi inden for nærmeste fremtid vil lave tests af bl.a. energigel.

Tusind tak fordi du valgte at læse med. Hvis du synes artiklen har været god og relevant, så skal du være velkommen til at kommentere eller dele den med dine venner og bekendte som også bruger meget tid på cykelmotion.Der er ingen kommentarer - endnu.

Send