Guide til valg af cykelcomputer

virtual-partner-edge-800

Om du vil det eller ej, så bliver dine cykelture altså lidt sjovere, hvis du kan følge lidt med i, hvor hurtigt og hvor langt du har kørt. I dag kan du udover at følge med i fart og kilometerantal også måle din puls, kadence, watt og følge med i, hvor mange højdemeter du cykler.

I denne guide vil vi hjælpe dig med at vælge den helt rigtige cykelcomputer til dig. Derudover vil du også kunne læse om, hvad der er værd at vide om cykelcomputere herunder funktioner, typer, populære mærker osv.

Se stort udvalg af cykelcomputere hos Cykelpartner.dk

Sådan vælger du den rette cykelcomputer

Som du nok allerede har erfaret, så findes der et hav af forskellige typer og mærker inden for cykelcomputere. Derfor kan det meget hurtigt blive svært at finde den helt rigtige til dit behov.

Valg af cykelcomputer afhænger rigtig meget af, hvem du er som person og hvad dine mål med cykeltræningen er. Derfor har vi herunder beskrevet tre typiske persona, der har behov for ny cykelcomputer. Den persona du minder mest om, er den du bør lade dig inspirere af i forbindelse med dit køb af cykelcomputer.

Persona 1: Du arbejder bevidst på at blive en bedre cykelrytter

Persona 1 er personen, der benhårdt går efter at blive en bedre rytter bl.a. ved hjælp af analysering af personlig statistik på ruten. Persona 1 går meget op i at træne efter puls, kadence og watt med henblik på at få en så effektiv cykeltræning som muligt.

Persona 1 bør vælge en cykelcomputer, der hører til i den højere prisklasse (fra 1500 kr. og op til 12.000 inkl. wattmåler). Cykelcomputeren er typisk udstyret med alle de populære funktioner herunder wattmåler, kadencemåler og pulsmåler. Persona 1 køber typisk cykelcomputer af mærket Garmin, Polar eller SRM.

Persona 2: Du elsker gear og lir

Persona 2 er personen, der ikke nødvendigvis er den bedste cykelrytter, men derimod elsker alt det teknologiske bag cykelcomputer og GPS. Denne persona har en forkærlighed for god gear og lir – og betaler gerne lidt ekstra for et lækkert stykke ”legetøj”.

Persona 2 vælger typisk en cykelcomputer med indbygget GPS, højdemåler, wattmåler, pulsmåler og alle mulige andre funktioner. Prisen spiller ikke den store rolle for persona 2, da han eller hun blot vil have en cykelcomputer med en masse lækre funktioner. Denne persona vælger typisk en computer/GPS af mærket Garmin, Mio eller SRM.

Persona 3: Du har ikke det store behov for tracking og statistik af din træning

Persona 3 betegnes som den ganske almindelige cykelmotionist, der ”blot” har behov for en solid cykelcomputer, der kan det mest basale såsom fartmåling, kilometerantal og gns. fart. Persona 3 cykler typisk 1-2 gange om ugen.

Persona 3 bør vælge en cykelcomputer i den lavere prisklasse (fra 300 kr. til 1200 kr.), da behovet for statistik af træningen ikke er særlig stort. Persona 3 kan med fordel købe mærker såsom Sigma, Bontrager og andre lidt billigere modeller.

Forhandlere af cykelcomputere

Typer af cykelcomputere

Herunder kan du læse mere om de forskellige typer af cykelcomputere.

Med ledning

De første cykelcomputere der blev lavet fungerede ved hjælp af en ledning, der gik fra selve computeren og ned til sensoren på forgaflen. Denne type computer fungerer ganske fint. Ulempen ved denne type computer er, at den udstyret med en ledning som godt kan være en smule irriterende rent installations- og udseendemæssigt. Fordelen derimod er, at denne type er uhyre billig og typisk kan erhverves for 100-200 kr.

Uden ledning

Der findes selvfølgelig også cykelcomputere uden ledning. Denne type fungerer ved, at sensoren på forgaflen sender et trådløst signal op til computeren på styret. Fordelen ved denne type cykelcomputer er, at du slipper for at bøvle med ledninger osv. Ulempen ved denne type er, at de koster lidt mere end dem med ledning. Du kan i øvrigt få trådløse cykelcomputere med et hav af forskellige funktioner. Disse koster selvfølgelig lidt mere.

Cykelcomputer med GPS

cykelcomputer fra Garmingarmin edge 800Den tredje og sidste type er cykelcomputere med GPS. Disse computere fungerer ved hjælp af et GPS-signal, der fortæller computeren, hvor langt du er nået og hvor hurtigt. Denne type computere behøver altså ikke at blive monteret med en sensor for at fungere, da den modtager et GPS-signal.

Cykelcomputere med GPS kan fås med og uden kort. Hvis du for eksempel godt kunne tænke dig at køre nogle nye og spændende veje og samtidig finde vej hjem igen, så anbefales det at købe med kort. Du kan desuden også købe kort over Europa, hvis du for eksempel planlægger en længere cykeltur/cykelferie ned gennem Europa.

Den helt store fordel ved disse cykelcomputere er, at du kan uploade din træningshistorik til din computer, når du kommer hjem fra din tur. På den måde kan du holde styr på din træning på en super smart måde. Hvis du vælger en Garmin cykelcomputer, så uploader du til mærkets eget system – nemlig Garmin Connect. Garmin Connect er uhyre smart til at holde styr på dine træningsresultater.

Ulempen ved denne type cykelcomputer er, at de er meget dyre. Computerne er spækket med en masse lækre funktioner, hvilket også kan ses på prisen. Der er dog ingen tvivl om, at en cykelcomputer med GPS er pengene værd, når først du har kørt et par ture med den.

garmin connect edge 800

Sådan ser interfacet ud i Garmin Connect

Ekstra gear til din cykelcomputer

I dag er det muligt at holde øje med en masse andet udover din fart, kilometerantal og gns. fart. Du kan for eksempel med det rette udstyr holde et skarpt øje med din puls, kadence og dine watt. Læs mere om det herunder.

Pulsmåler

Mange af de nyere cykelcomputere er kompatibel med en pulsmåler. Pulsmåleren fortæller dig, hvor høj en puls du har, når du cykler. Hvis du træner med henblik på at komme i bedre form, så kan du næsten ikke undvære pulsmåleren, da den er et meget vigtigt redskab.

Kadencemåler

Hvis du går meget op i, hvordan dit tråd forløber over en cykeltur, så bør du investere i en kadencemåler. Kadencemåleren fortæller dig, hvor mange pedalomdrejninger (én pedalomdrejning = højre og venstre) du har pr. minut. Flere cykeleksperter vurderer, at det er bedst at have en kadence på omkring de 80-90 omdrejninger i minuttet.

Wattmåler

Hvis du går virkelig meget op i din træning, så kan det anbefales at købe en wattmåler til din cykel. Wattmåleren fortæller dig ganske enkelt, hvor meget energi du sparker ned i pedalerne. Træning efter watt er noget af det mest effektive du kan gøre, hvis du gerne vil blive en bedre cykelrytter. Du skal dog være klar til at betale omkring 10.000 kr. for en wattmåler medmindre du køber den brugt.

 

Garmin er et meget populært mærke inden for cykelcomputere

Når du søger efter ny cykelcomputer, så er det næsten umuligt ikke at støde på Garmin. Garmin har i løbet af de seneste år udviklet sig til at være et meget populært mærke inden for cykelcomputere og GPS’er – og med ganske god grund.

Mærket har specialiseret sig i at lave cykelcomputere, der egner sig helt perfekt til både motionsryttere og professionelle cykelryttere. Garmins produkter indeholder et væld af forskellige funktioner, der alle bidrager til en sjovere og mere effektiv cykeltræning.

Derfor kan du med fordel vælge en cykelcomputer fra Garmin. Hvad end du vælger en Garmin Edge 500 eller Garmin Edge 1000, så bliver du ikke skuffet.

Læs også: Test af Garmin Edge 800

Andre populære mærker

  • Polar
  • Mio
  • Bontrager
  • Sigma


Der er ingen kommentarer - endnu.

Send